Mannen staan er vaak alleen voor als het mis gaat tijdens een zwangerschap of bevalling. Dit is ontzettend ingrijpend en veel mannen vinden het lastig om hierover te delen.

Dit kan anders; dat is de kern van dit initiatief.

We hoeven het niet (meer) alleen te doen; lees elkaars verhalen.

Bron afbeelding: Shutterstock

Veel hulp en aandacht is op vrouw en kind gericht. Terwijl mannen dit net zo hard nodig hebben.

Vreemd genoeg kunnen bij de meeste ziekenhuizen alleen vrouwen terecht voor psychische klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling.

Jezelf voorbereiden op het vaderschap is onmogelijk; het overvalt je compleet als het moment daar is. Laat staan als het misgaat. Een zwangerschap en bevalling is niet zonder risico. Ernstige complicaties kunnen ook bij mannen voor een traumatische ervaring zorgen. Hulp en aandacht gaat uit naar het welzijn van moeder en kind. Vaders staan erbij en kijken ernaar.

Veel mannen cijferen zichzelf weg, gaan zorgen voor hun partner/gezin, hard werken en gevoelens worden weggestopt. Er wordt niet snel hulp gezocht; dit wordt maatschappelijk minder geaccepteerd. Mannen huilen niet, moeten sterk zijn, etc. Dit is helaas nog steeds actueel. De werkelijkheid is anders; er is o.a. schuldgevoel, verdriet, onbegrip, machteloosheid en schaamte.

Bron afbeelding: Shutterstock

Ontmoet gelijkgestemden

Het werkt bevrijdend om je verhaal op te schrijven, erover te delen en om ervaringen van anderen te horen. Hoe hebben zij het beleefd en aangepakt? Wat heeft hen geholpen?

Wat vinden professionals?

Het is ontzettend fijn en waardevol dat verschillende vakmensen dit initiatief onderschrijven en steunen.

Dr. J. van Dillen

Gynaecoloog – Radboud UMC


“Ervaringen van de partner rondom zwangerschap en bevalling verdienen een stuk meer aandacht, dus ik steun dit initiatief van harte.”

Dr. Lambregtse-van den Berg

Psychiater – Erasmus MC


“Een kind krijgen doe je met z’n tweeën. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de partner hierin ook gehoord en gezien wordt. Goed dat er hiermee een podium komt voor de mannen.”

David Borman

Auteur, trainer, spreker


“Het valt op dat er minder aandacht voor de partner is als een bevalling anders loopt dan gewenst en gehoopt. Ook partners hebben hun eigen verhalen en emoties. ‘Vader-verhalen’ kan hierbij helpen en daarom ondersteun ik dit initiatief.”

Linda van der Tuin- Zwinkels

GZ-psycholoog – MeJa


“Ook vaders verdienen de nodige aandacht; zo’n heftige gebeurtenis kan gepaard gaan met een achtbaan aan emoties en gedachten. Het uitwisselen van ervaringen is helpend en zorgt ervoor dat je weet dat je niet alleen bent.”

Bob de Raadt
Vadercoach, gastdocent Erasmus MC

“Ik signaleer een nieuwe trend die je ‘vader-emancipatie’ kunt noemen. Het is van groot belang om ‘vader-verhalen’ te verzamelen en deze ervaringen met elkaar te delen. Vaders, die elkaar tot steun zijn.”

Sander Voesten

Auteur, spreker


“Het is tijd voor normalisatie van de echte geboorteverhalen voor ons mannen. Er kan simpelweg teveel gebeuren dat niet past in het plaatje van de roze wolk. Goed dat dit platform er is – zodat de boodschap luid kan klinken: je bent niet alleen!”

Nederland; een jaar in cijfers

  • 160.000 kinderen worden geboren
  • 20.000 vrouwen krijgen een miskraam
  • 2 van de 1000 normale (vaginale) bevallingen gaat gepaard met ernstige complicaties
  • 8 van de 1000 geplande keizersnede bevallingen gaat gepaard met ernstige complicaties
  • 38 van de 1000 spoed keizersnede bevallingen gaat gepaard met ernstige complicaties
  • 11 vrouwen sterven als gevolg van zwangerschap of kraambed
  • 550 kinderen vanaf 24 weken zwangerschap worden doodgeboren
  • 295 kinderen overlijden in de eerste 28 dagen na de geboorte

Bronnen: Radboud UMC, Erasmus MC, VZinfo.nl, St. Antonius Ziekenhuis

Bron afbeelding: Shutterstock